Amikor a babavárás csak beteljesületlen álom marad

Magyarországon egyre több azon párok száma, kb. 15-20%, akiknél elmarad a várva várt gyermekáldás. A szakemberek akkor beszélnek meddőségről egy pár esetében, ha 1 éven belül a rendszeres nemi élet ellenére sem történik meg a fogantatás.

Egyre hosszabb a várólista a mesterséges megtermékenyítést végző intézetekben. Pedig az idő kulcsfontosságú!

Számít a kor!

Természetes, hogy mindenki a legjobbat szeretné megadni a gyermekének. Előbb meg akarjuk teremteni a megfelelő egzisztenciális hátteret, karrier szeretnénk építeni, és várunk a legmegfelelőbb pillanatra.

Azonban a termékenység hölgyek esetén 30 éves kor felett jelentősen csökken! A késői gyermekvállalás Európa szerte növekvő tendenciát mutat. Habár köztudott, hogy a férfiak nemzőképessége jóval tovább tart, azonban fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával a spermiumok minősége is romlik.

A modern életvitel káros hatásai

A meddőség számos olyan kiváltó okra vezethető vissza, amely a modern életvitelünkkel függ össze. A stressz és a pszichés megterhelés, a környezeti ártalmak, az egészségtelen, mozgásszegény életmód mind-mind megakadályozhatja a vágyott terhesség létrejöttét. Sajnos nem mindenki figyel oda arra, ami ellen tenni lehet: ha gyermeket szeretnénk, tilos a dohányzás és az alkohol fogyasztást is kerülni kell.

A modern életvitel káros hatásai ellen a szervezetnek természetes védekező mechanizmusa, hogy nem jön a baba. Hiszen a női szervezetnek  béke és nyugalom kell, hogy a terhességgel összefüggő hatalmas változásokat elviselje, a fejlődő babának pedig biztosítson mindent, amire szüksége van a fejlődéshez.

A társadalmi nyomás, a barátok gyermekeinek születése és a rokonoktól érkező állandó kérdés: „mikor jön már a baba?” olyan lelki terhet ró a párokra, ami pszichés gátat szabhat a babavárás örömének.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)?

A babavárás nem lehetetlen!

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) gyakran oka lehet a beteljesületlen gyermekvállalási vágynak.

A PCOS egy nagyon komplex kórkép. Többek között szabálytalan menstruációs ciklust okoz, ezáltal gyakran áll a meddőség hátterében.

A PCOS egy olyan hormonzavar, amelyben a női szervezet többek között túl sok férfi nemi hormont (tesztoszteront) termel. Ennek hatására a tüszőérés megáll, gyakran kisméretű ciszták képződnek a petefészekben. A cisztás petefészek jellegzetes képet mutat az ultrahangon.

A PCOS tünetei lehetnek:

Ciszták a petefészekben (policisztás petefészek)

Túl ritka menstruáció (oligomenorrhoea) vagy akár menstruáció hiánya (amenorrhoea)

A férfi nemi hormonok szintjének emelkedése a vérben

„Férfiasodás” (hirsutizmus), aminek legszembetűnőbb formája a fokozott szőrnövekedés

Túlsúly, amely főleg a hasi területre lokalizálódik

Pattanátos, aknés bőr

Fokozott hajhullás

Sajnos gyakran előfordul, hogy a policisztás petefészek szindrómát (PCOS) sokáig nem fedezik fel. Csak akkor állítják fel a diagnózist, ha a nők valamely tünet miatt felkeresik orvosukat, pl. szabálytalan menstruáció vagy a vágyott terhesség elmaradása.

Mi áll a policisztás petefészek szindróma (PCOS) hátterében?

Okai még nem teljesen tisztázottak. Feltételezések alapján a PCOS hátterében genetikai hajlam és életmódbeli tényezők állhatnak (mozgáshiány, túlsúly, egészségtelen táplálkozás).

A PCOS komplex hormonzavart okoz. Az agyalapi mirigyben fokozódik a luteinizáló hormon (LH) felszabadulása, a follikulus stimuláló hormon (FSH) csökkent felszabadulása pedig csökken. Ez váltja ki a petefészkek férfi nemi hormonok fokozott termelését, amely megzavarja a menstruációs ciklust.

A PCOS betegeknél cukorbetegség alakulhat ki az inzulinrezisztencia miatt. Ez – ördögi körként – tovább fokozza az androgén hormontermelést.

PCOS-ben szenved?

Jó hír, a babavásár nem elérhetetlen álom!

Habár jelenleg a policisztás ovárium szindróma nem gyógyítható, van remény!

A PROFERTIL® female készítmény gyermeket tervező, policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nők diétás ellátására javasolt.

Javasolt alkalmazás

Vegyen be naponta 1 lágyzselatin kapszulát és 1 tablettát étkezés közben vagy után kevés folyadékkal. Ideális esetben a tablettát mindig a lágy kapszulával együtt kell bevenni. Az alkalmazással kapcsolatos további kérdéseivel forduljon kezelőorvosához. A terméket csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni.

Kiszerelés:

28 napi adagot (havi csomag) és 84 napi adagot tartalmazó csomagok (3 hónapos csomag)

Fontos tudnivalók

Speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer. Csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A készítmény szedésének elkezdése előtt vagy a javasolt alkalmazás módosításakor egyeztessen orvosával. A készítmény nem teljes értékű, nem egyedüli tápanyagforrásnak szánt élelmiszer. Hűvös, száraz helyen, legfeljebb 25 C hőmérsékleten. fénytől védve tartandó.
Kisgyermekektől elzárva tartandó!